Preporučeno, 2020

Izbor Urednika

5 Hidden Facebook postavke trebate promijeniti odmah

Sa skandalom u Cambridgeu Analytica koji se proširio društvenim medijima prošlog tjedna, Facebook je bio izložen velikom broju ljudi, a mnogi su u protestu izbrisali svoje Facebook račune. Brisanje računa na Facebooku nema nikakvog smisla, ali ako ste zabrinuti da se vaši osobni podaci pohranjuju na Facebooku, a zatim se zloupotrebljavaju, evo 5 postavki na Facebooku koje biste trebali promijeniti da biste odvojili što manje podataka.

Provjerite aplikacije i usluge

Najvažnija stvar koju trebate učiniti, ako pokušavate osigurati da što je moguće manje podataka, jest provjeriti aplikacije i usluge koje ste povezali s vašim Facebook računom. To se može učiniti vrlo lako, ali nekako to nitko obično ne čini. Samo se prijavljujemo u aplikacije, usluge i web-lokacije trećih strana s našim Facebook računom, bez obzira na podatke koje prikupljaju.

  • Jednostavno idite na " Postavke računa ", a zatim na " Aplikacije ".

  • Ovdje će vam se prikazati popis aplikacija koje ste povezali s vašim Facebook računom . Pregledajte ih i uklonite one koje više ne koristite.

Kada uklonite aplikacije vidjet ćete skočni prozor s obavijesti da aplikacija može zadržati podatke koje je već prikupila. To je nešto što ne možete popraviti, ali barem ako uklonite aplikaciju u budućnosti neće moći prikupiti više podataka, što je svakako pobjeda.

Informacije o granicama Prijatelji Podijeli podatke o vama

Jedan od najčudnijih i iskreno prilično jezivih stvari koje Facebook radi jest da ako vaš prijatelj pristupi web-lokaciji ili aplikaciji sa svojim Facebook računom, web-lokacija ili aplikacija mogu zapravo dobiti i pristup vašim osobnim podacima. Ako to nije jezivo, ne znam što je. Srećom, ipak postoji jednostavan način da se to ne dogodi barem u budućnosti.

  • U " Postavkama računa " i " Aplikacije " vidjet ćete odjeljak označen kao " Aplikacije drugih korisnika "
  • U ovom odjeljku kliknite " Uredi "

  • Isključite podatke koje ne želite da Facebook dijeli s web-lokacijama i uslugama koje vaši prijatelji koriste.

  • Kada završite, kliknite na " Spremi izmjene " i postavljeni ste.

Osobno sam poništio svaku stvar u ovoj postavci, ali ako se slažete s dijeljenjem nekih informacija s web-lokacijama i aplikacijama, slobodno to ostavite neoznačenom.

Upravljanje dozvolama za aplikacije

Facebook također donosi svoj vlastiti skup aplikacija, uključujući aplikaciju Facebook, i aplikaciju Messenger - dva najpopularnija načina pristupa web-lokaciji društvenih medija na mobitelu. Ako koristite bilo koju (ili obje) od ovih aplikacija, svakako biste trebali učiniti sljedeće stvari:

Upravljanje dozvolama za aplikaciju Facebook:

  • Idite na Informacije o aplikaciji za aplikaciju Facebook i dodirnite " Dozvole ".

  • Ovdje poništite dozvole kao što su " SMS ", " Telefon ", " Kontakti " i " Mikrofon ".

Možete zapravo opozvati sve dozvole iz aplikacije za Facebook, ali će i dalje raditi, međutim, postoji nekoliko kompromisa:

  • Bez dopuštenja za pohranu, aplikacija Facebook neće vam omogućiti prijenos medija na Facebook ili spremanje medija s Facebooka na pametni telefon.
  • Bez dopuštenja fotoaparata i mikrofona, aplikacija na Facebooku ne dopušta vam da koristite "Facebook kameru" za snimanje i učitavanje priča na web-lokaciji društvenih medija. Također ne bi dopustio aplikaciji da učini bilo što drugo što treba koristiti kameru na telefonu.

Upravljanje dozvolama za Messenger:

  • Isto tako, prilikom instaliranja programa Facebook Messenger na telefon nemojte uključivati ​​" Tekst u telefonu " i " Slanje i primanje SMS poruka u programu Messenger ".

  • Također nemojte dodavati svoj telefonski broj u Messenger.

U slučaju da ste se već uključili u ove značajke, možete deinstalirati Messenger s telefona i ponovno ga instalirati kako biste ponovno dobili iste opcije.

Ograničavanje ovih dopuštenja je važno jer je upravo tako Facebook dobio pristup povijestima poziva, zapisnicima poruka i još mnogo toga - o čemu su ljudi sada zabrinuti (kao što bi i trebali biti). Biti svjesni dozvola koje odobravate aplikaciji jednostavan je način da izbjegnete puno noćnih mora privatnosti.

Zapravo, ako se pitate ima li Facebook svoje kontakte učitane na svoje poslužitelje, to zapravo možete provjeriti . Jednostavno prijeđite na ovu vezu i vidjet ćete kontakte koje ste sinkronizirali s uslugom Facebook.

Možete kliknuti na gumb "Izbriši sve" da biste izbrisali kontakte s Facebookovih poslužitelja.

Alternativno, možete prijeći na "Postavke računa", a zatim kliknuti na "Preuzmi kopiju svojih podataka na Facebooku" kako biste dobili kopiju svega što Facebook zna o vama. Ovo nije za one slabijeg srca i najvjerojatnije će vas uplašiti.

Ograničite vrstu oglasa Facebook vam može pokazati

Ako ste korisnik usluge Facebook, sigurno ste primijetili kako Facebook nekako uvijek poznaje stvari koje bi vas mogle zanimati i prikazivale oglase povezane s istim stvarima. Jeste li imali osjećaj da Facebook zna što pregledavate na drugim web-lokacijama? Pa, ima. Ako ste radije Facebook nije pratiti sve preko interneta, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako bi ograničili vrstu oglasa Zuckerberg može stvari u svoj feed.

  • U "Postavkama računa" kliknite "Oglasi".
  • Ovdje možete isključiti svoje osobne podatke koje ne želite da Facebook dijeli s oglašivačima.

  • Također se možete prebaciti u kategorije i ukloniti iz kategorija s kojima ne želite biti povezani.

Dok ste ovdje, postoji još nekoliko stvari koje možete promijeniti da biste dodatno kontrolirali vrste oglasa koje ćete vidjeti te ograničiti praćenje stabla na Facebooku:

  • Postavite "Oglasi s društvenim aktivnostima" u "Nitko".
  • Postavite "Oglasi na aplikacijama i web-lokacijama izvan Facebook tvrtki" na "Ne".
  • Postavite "Oglasi koji se temelje na korištenju web-lokacija i aplikacija" na "Ne".

Neke druge stvari koje možete učiniti

Osim toga, postoji nekoliko osnovnih pravila koje možete slijediti kako biste osigurali da aplikacije ne dopuštaju nepotreban pristup vašim podacima:

  • Prvo, nemojte se prijavljivati ​​na web-mjesta i servise trećih strana koristeći svoj Facebook račun, osim ako je to apsolutno potrebno.
  • Ako se prijavite sa svojim Facebook računom, provjerite podatke koje traži za pristup. Ako nešto izgleda sumnjivo, nemojte se prijavljivati ​​putem Facebooka.

To je prilično mnogo s obzirom da kada koristite besplatnu uslugu, to je definitivno prikupljanje podataka o vama . Tako tvrtke poput Facebooka i Googlea čine ogroman dio svojih prihoda, i iako nije moguće potpuno spriječiti ta poduzeća da prikupljaju podatke o vama, možete barem ograničiti vrstu podataka koje mogu prikupiti i imati barem privid privatnost podataka u vašem životu.

Dakle, jeste li preuzeli kopiju svojih Facebook podataka da biste vidjeli što tvrtka zna o vama? Je li vas to plašilo? Provjerite jeste li proširili riječ o privatnosti podataka tako što ćete podijeliti ovaj članak sa svojim prijateljima i obitelji kako biste im pomogli da kontroliraju podatke koje predaju tvrtkama kao što je Facebook, a koje zatim koriste ove podatke u svoju korist.

Top