Preporučeno, 2022

Izbor Urednika

Ukloni ikonu zaključavanja na mapi u sustavu Windows 7

Windows XP je imao nekoliko načina za dijeljenje mape i uvijek je bilo pomalo zbunjujuće kada je riječ o dopuštenjima NTFS-a i dozvolama za dijeljenje. Sada u sustavu Windows 7, to je još više zbunjujuće! Da, to je zato što sada imaju Homegroups i možete dijeliti datoteke s matičnom grupom, koja je odvojena od dijeljenja s ostatkom svijeta.

U svakom slučaju, ako ste uspjeli podijeliti mapu, a zatim je odlučili ukloniti jedan dan, možda ste primijetili čudnu ikonu zaključavanja u mapi koju ste prethodno dijelili. Izgleda ovako:

Otkrio sam da je ovo stvarno iritantno jer nikada prije nije bilo problema u sustavu Windows XP, a nisam ni znao što znači značenje zaključavanja. Sve što želim je ukloniti dijeljenje, a ne zaključati mapu. Nakon što sam nešto pročitao, saznao sam da kada dijelite mapu u sustavu Windows 7, mapa više ne nasljeđuje dozvole iz nadređene mape i stoga se pojavljuje ikona zaključavanja. Smatram da je ovo vrlo zbunjujuće i nešto što definitivno ne bih shvatio sam!

Prije nego uđem u način poništavanja dozvola za mapu tako da ikona zaključavanja nestane, dopustite mi da prijeđem na način na koji se pojavljuje. Ako vas nije briga, možete jednostavno preskočiti na ikonu Ukloni zaključavanje iz naslova mape. Ako desnom tipkom miša kliknete mapu, vidjet ćete opciju za dijeljenje s :

Ako odaberete Homegroup (Read) ili Homegroup (Read / Write), vaša će se mapa automatski dijeliti unutar samo matične grupe. Sada se problem pojavljuje kada se pokušate riješiti udjela. Ne postoji mogućnost samo uklanjanja dijeljenja! Umjesto toga, morate odabrati Nitko, koji, kao što možete vidjeti iz ikone, u mapu dodati veliku debelu ikonu.

Sada je drugi način na koji možete dijeliti desnim klikom na mapu i otiđite na Svojstva . Ako odete na karticu Dijeljenje, vidjet ćete dvije mogućnosti: dijeljenje mrežnih datoteka i mapa i naprednu razmjenu .

Klik na gumb Share ( Zajedničko korištenje) na vrhu je gotovo isti kao odabir pojedinih osoba pri odabiru dijeljenja s na slici iznad ove.

Možete upisati ime ili možete odabrati Svatko ili Početna grupa. Opet, da biste uklonili udio, ne postoji opcija. Jednostavno morate ukloniti osobe ili grupe s popisa u nastavku. Još jednom, čim to učinite, pojavit će se ikona zaključavanja.

Zadnja opcija, da odaberete Advanced Sharing na kartici Sharing, jedina je metoda koja vam neće dati ikonu zaključavanja. Kliknite na Advanced Sharing, a zatim na okvir Share this folder (Zajedničko korištenje ove mape) .

Sada ako izađete i vratite se u isti dijalog i poništite okvir, ikona zaključavanja se ne pojavljuje preko mape! Yay! Dakle, ako uopće ne želite brinuti o ikoni zaključavanja, trebali biste dijeliti mapu pomoću naprednog dijeljenja. U svakom slučaju, ako već imate ikonu za zaključavanje, kako je se riješiti?

Ukloni ikonu zaključavanja iz mape

Sada da biste dobili dopuštenja natrag na način na koji su bili prije dijeljenja mape, trebate desnom tipkom miša na mapu i odaberite Svojstva . Zatim morate kliknuti na karticu Sigurnost . Da kartica Sigurnost, a ne kartica Dijeljenje .

Zatim trebate kliknuti na gumb Dodatno i kliknuti na Promijeni dozvole .

Zatim trebate označiti okvir koji sadrži Dodavanje naslijeđenih dopuštenja roditelja ovog objekta.

Zatim morate tri puta kliknuti U redu da biste se vratili na glavno sučelje Explorera. Primijetit ćete da je ikona zaključavanja u mapi sada nestala. Međutim, još niste gotovi. Sada se morate ponovno vratiti na isti dijalog - kliknite desnom tipkom miša, odaberite Svojstva, kliknite karticu Sigurnost, kliknite Napredno, a zatim kliknite Promijeni dozvole . Ono što trebate učiniti je ukloniti sve što kaže pod stupcem Naslijeđeno od .

Odaberite redak, a zatim kliknite gumb Ukloni . Samo se riješite redova koji nisu naslijeđeni na popisu. To je sve. Sada će vaša mapa imati normalne dozvole koje ste imali prije dijeljenja i ikona zaključavanja će nestati! Vrsta glomaznog procesa, ali to je Windows! Uživati!

Top